Udvikling af husdyrgødningsteknologier til bæredygtig dyrkning af majs
Projektets formål er at udvikle og dokumentere et gyllenedfældningssystem, som kan sikre en optimal majsproduktion med reduceret input af startgødning og risiko for udledning af næringsstoffer og drivhusgasser.
Aktiviteter
Projektet er opdelt i fire sammenhængende indsatsområder med henblik på at opnå følgende:
- Udvikling og dokumentation af et nyt nedfældningssystem til optimal placering af gylle til majs, således at majs kan dyrkes med reduceret input af handelsgødning.
- Højere udnyttelse af næringsstofindholdet i den tilførte husdyrgødning og lavere miljøeffekt i form af emission af drivhusgasser og næringsstoffer.
- Demonstration af optimerede nedfældningsteknologier og dyrkningssystemers indflydelse på majsudbytte og dyrkningssikkerhed.
- Vidensindsamling og formidling til landmænd, konsulenter og myndigheder om nye forbedrede teknologier og dyrkningssystemer med henblik på at sikre højst muligt udbytte med lavest mulige miljøeffekt.
Effekter
Projektet vil sikre, at majs fortsat kan være en attraktiv afgrøde i dansk landbrug ved at sikre optimale majsudbytter med lavest mulige miljøpåvirkninger og omkostninger til indkøb af handelsgødning.
30. april 2019 kl. 10.00 demonstreres forskellige typer af nedfældere til placering af gylle til majs. Alle er velkommen.
Forsøget sammenligner gødningseffekten af kvæggylle, der enten er placeret eller traditionelt nedfældet til majs på henholdsvis pløjet og ikke-pløjet jord.
Præsentation hos Varde Maskinstation 31. januar 2019.
Forsøget opgør gødningseffekten af tilsætning af nitrifikationshæmmeren Vizura til gylle i majs, samt effekten af placering af gylle sammenlignet med traditionel nedfældning og tilførsel af startfosfor i majs.
Placering af gylle til majs kan være en god løsning, hvis brugen af startgødning er begrænset af de nye fosforregler. Nye markforsøg viser, at der også kan opnås et økonomisk merudbytte ved placering af gyllen.